Egészséges élelmiszer, ellenállóbb immunrendszer

A mai nap az egészség világnapja, amelyet idén az LMP annak szentel, hogy felhívja a figyelmet az egészséges élelmiszerek fontosságára. Az LMP a növényvédőszerek használatának a csökkentésére, az ökológiai gazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Követeli, hogy a kormány mondjon nemet a tervezett, EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezményre.

A koronavírus járvány figyelmeztet bennünket arra is, hogy az egészségünk állapota jelentősen függ az elfogyasztott élelmiszerek minőségétől. Nyomatékosítja, hogy szembe kell néznünk a tényekkel: az életmódunk, a fogyasztási és termelési szokásaink károsak a környezetre és hátrányosan befolyásolják saját egészségünket is.

Nem vitás, hogy a járvány elleni védekezés erős immunrendszerrel könnyebb, az egészséges immunrendszerért a testmozgás mellett a legtöbbet az egészséges, vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásával tehetünk.

Mindebben azonban hatalmas az állam felelőssége. A globális gazdaság kizsigereli a Földet, gyorsítja a klímaváltozás negatív hatásait, és fellazítja az élelmiszerbiztonsági követelményeket. 2016-ban az LMP javaslatára fogadott el a Parlament egy olyan határozatot, amely szerint nem fogadható el olyan szabadkereskedelmi egyezmény, amely negatívan érinti a magyar természetvédelmi vagy élelmiszerbiztonsági szabályokat. Éppen ezért követeli az LMP most is, hogy a magyar kormány mondjon nemet az EU-Mercosur megállapodásra, többek között azért, mert a dél-amerikai Mercosur-országokban számos, Európában tiltott növényvédő szer használata engedélyezett.

Követeljük továbbá, hogy a kormány kezelje prioritásként az élelmiszerbiztonságot, az egészséges élelmiszer termelést. Kapjon kiemelt támogatást az ökológiai gazdálkodás, és ezen ismereteknek az oktatását a kormány ne száműzze a felsőoktatási rendszerből.

Alapvető célnak kell lennie, hogy minden magyar család asztalára kerülhessen egészséges magyar zöldség és gyümölcs, mert az étel nem lehet luxus.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Hohn Krisztina,
országgyűlési képviselő, az LMP-frakció tagja

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!