Egy gyereket sem hagyhatunk az út szélén!

Október 7-e az állami gondoskodásban lévők napja, aminek nem lehet más az üzenete, mint az, hogy minden gyerek számít!

Ma legalább 23 ezer gyermek nem élhet családban és több mint százezer kiskorú él olyan körülmények között, ami miatt bármikor kiemelhetik őket a családi közegből, hogy aztán idegenek közt, kötődési sérüléssel nőjenek fel. Ők nagy valószínűséggel sokkal nehezebb felnőttkorra számíthatnak, mintha egy biztonságos, szerető családban nőhettek volna fel.

Ezek a gyerekek nap mint nap a bőrükön érzik a felnőttek problémáit. A mélyszegénység, a bántalmazás, az elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, vagy halála miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek, és kiszakadnak a családi környezetből. Ezért az egyik legfontosabb feladat az lenne, hogy ők is megkapják a biztonságos, családi környezetben való felnövekedés lehetőségét. Ehhez pedig erős gyermekvédelmi rendszerre, pénzre, energiára, odafigyelésre és megfelelő létszámú humán erőforrásra van szükség.

A szegényebb családok támogatása, a nevelőszülői hálózat fejlesztése és az örökbefogadás lehetőségének kiszélesítése mind olyan lépés, ami biztosíthatná minden gyermek számára a szerető családi közeget.

Számos felszólalásban, törvényjavaslatban felhívtam a figyelmet az örökbefogadás fontosságára. Kértem, hogy az egyedülálló szülők is kapják meg erre a lehetőséget, s hogy az örökbefogadók készüljenek fel az örökbefogadásra.

A kormány azonban elengedte a szegény sorban élő családok és gyermekek kezét. A családvédelmi akciók és a támogatási rendszer figyelmen kívül hagyja őket. De egyetlen gyerek sem érhet kevesebbet a másiknál!

Ezért amennyiben 2022-ben kormányváltásra kerül sor, változtatunk az eddigi stratégián és irányvonalon. Az örökbefogadás lehetőségét az egyedülállóknak is megadjuk, az örökbefogadáshoz szükséges felkészítő tanfolyamot pedig újra kötelezővé tesszük, mert az olyan fontos kérdésekre és élethelyzetekre ad válaszokat, melyek alapos felkészítés nélkül szinte megoldhatatlanok.

 

Hohn Krisztina,
országgyűlési képviselő – LMP frakció

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!