Ellenzéki politikusok: változtatni kell a jegybank működésén

A fiskális és monetáris politika megújítását, valamint a magyar emberek és Magyarország érdekeinek megfelelően működő Magyar Nemzeti Bankot (MNB) ígértek ellenzéki politikusok csütörtökön sajtótájékoztatón ellenzéki választási győzelem esetére.

A DK-s Jánosi-Lesi Ágota, Pest megye 11-es számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje az MNB fővárosi, felújítás alatt lévő székháza előtt tartott, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón az Orbán-rendszer elmúlt 12 éve egyik leggátlástalanabbul nyerészkedő intézményének nevezte a jegybankot. 2014-ben a jegybank nem fizette be a költségvetésbe a forintgyengülésből származó nyereséget, ehelyett a saját alapítványaiba „tolt be” 270 milliárd forintot, majd a Fidesz kezdeményezésére az alapítványi költéseket titkosították, azok „elvesztették közpénzjellegüket” – mondta.

Szerinte mára az MNB „egy kontroll nélküli állam lett az államban, ami közpénzmilliárdokat költ luxusra, saját kénye-kedve szerint síbolja a közpénzt, rokonokat, barátokat töm ki közpénzzel”. Ha az áprilisi választás után az ellenzék alakíthat kormányt, véget vetnek ennek a gyakorlatnak, és az MNB egy olyan, nagyon szigorú szabályok szerint működő intézménye lesz egy demokratikus országnak, amely a magyar emberek és Magyarország érdekeit szolgálja – hangoztatta.

Vajda Zoltán, Budapest 13-as számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje – aki megválasztása esetén az MSZP-frakcióba ül be – azt mondta, új kormányzatra, új fiskális és gazdaságpolitikára van szükség, valamint egy teljesen megújult monetáris politikára, hogy Magyarország visszanyerje a nemzetközi piacok bizalmát, és sikerüljön letörni az inflációt, erősíteni a forintot. Szerinte ennek az útja az euróbevezetés céldátumának bejelentése lehet.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, Budapest 1-es számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybank székházának 54 milliárd forintos felújítását olyan cég végzi, amely Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérét is pénzelte, és sajtóhírek szerint Matolcsy György fiának baráti köréhez tartozik a tulajdonosa.

Matolcsy Györgynek nem az a feladata, hogy kifizetőhelyként működtesse a jegybankot, hanem hogy küzdjön az infláció ellen, de ennek jelenleg semmi nyomát nem látják – mondta.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!