Félmillióan munka nélkül, és a kormány még mindig cselekvésképtelen

Miközben a kormány azzal büszkélkedik, hogy milyen jól működik a munkahelyvédelmi programja, egy hónap alatt 100 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, több százezren semmilyen támogatást nem kapnak az államtól. Az LMP az álláskeresési járadékot 9 hónapra akarja emelni és széleskörű bértámogatást követel.

A kormány egyre kevésbé tudja teljesíteni azt a korábbi ígéretét, hogy „ahány munkahely megszűnik, annyit fog újrateremteni.”

Januárról februárra 100 ezren váltak munkanélkülivé, így már 300 ezerre nőtt az álláskeresők száma. Emellett rengetegen kényszerülhettek néhány órás, alig megfizetett részmunkaidőbe.

A hivatalos definíció szerint, aki nem keres munkát vagy nem tud munkába állni, az nem munkanélkülinek, hanem inaktívnak minősül, azonban mégis munka és jövedelem nélkül van. A járvány közben nagyon sokan kerülhettek ilyen helyzetbe, őket is beleszámolva valójában félmillióan válhattak a válság miatt munkanélkülivé

Azonban miközben egyre többen veszítik el állásukat a járvány miatt, a kormány a gazdaság megsegítésére félretett pénzből 200 milliárdot utalt át Fidesz-közeli alapítványoknak.

Az egyéni vállalkozók, a mikro-, kis- és középvállalkozások pedig hiába várják, hogy a kormány megsegítse őket, már a legkitartóbbak is a csőd szélére jutottak.

Az LMP azt követeli, hogy a kormány ne a haveroknak osztogasson, hanem minden magyar ember munkahelyét védje meg. Ezért az LMP azt követeli, hogy:

• egy széleskörű, többet adó bértámogatási programot követel, különös tekintettel a magyar kis- és középvállalkozásokra;
  • az álláskeresési járadék időtartamát 9 hónapra kell meghosszabbítani, az összegét emelni, továbbá;
  • 100% táppénzt kell adni a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke