Foggal-körömmel küzd a Fidesz a multik extraprofitjáért

Hiába vet ki itthon”extraprofit-adót” egyes cégekre a kormány, nemzetközi szinten foggal-körömmel küzd az ellen, hogy a globális vállalatokat általánosan rendes közteherviselésre lehessen kényszeríteni. Az LMP elutasítja a Fidesz multipárti nyomulását, és felszólítja a Parlamentet, hogy az igazságos közteherviselés érdekében ne szavazza meg a hétfőn beterjesztett határozati javaslatot!

A hétfői napon a Fidesz suttyomban beterjesztett egy határozati javaslatot a Parlament elé, miszerint az Országgyűlés utasítsa el a „globális minimumadót”.

A globális minimumadó egy abszolút támogatandó kezdeményezés: arról szól, hogy a nagy cégek ne játszhassák ki egymás ellen az országokat. A multik ugyanis lefelé tartó adóversenybe kényszerítik az egyes nemzetállamokat, melynek a vége az, hogy ők szinte semmi adót nem fizetnek, az országok pedig nem tudják a közkiadásaikat finanszírozni, vagy a lakosokra kénytelenek terhelni. Ez ellen csak nemzetközi összefogással lehet küzdeni.

A társasági adó 9%-os mértéke Magyarországon adóparadicsomi szint. Más európai országokban ez 20-30%. A különbözet a multik extraprofitja, amit az Orbán-kormány biztosít számukra: ezermilliárdokról beszélünk, amihez képest a most kivetett „extraprofit-adó” szinte semmi.

Nem meglepő a Fidesztől, hogy mások kárán akar nyerészkedni, ám a globális válságok korában minden eddiginél fontosabb az igazságos közteherviselés, hogy a gazdag cégek is megfelelően adózzanak. Ezért a globális minimumadó elutasítása helyett az LMP a társasági adó felső kulcsának 25%-ra emelését javasolja, mely emelés alól kivételt képeznének a mikro- kis- és középvállalkozások.

Csárdi Antal,
az LMP frakcióvezető-helyettese
Belváros-Várnegyed országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!