Gúnyt űz Paks 2 közmeghallgatásából a kormány

Hibát hibára halmoz a paksi atomerőmű új blokkjainak építése kapcsán a kormány. Eleve elhibázott döntés volt, hogy a 21. században a biztonságos, egyre költséghatékonyabb megújuló energiaforrások hasznosítása helyett új atomerőművi blokkokat épít.

A kiválasztott technológia kérdéses, a Roszatommal kötött szerződés minden tekintetben előnytelen, és még inkább kiszolgáltatottá teszi a hazai energiaellátást. Nem véletlen, hogy a beruházás előkészítése során többéves csúszás halmozódott fel. De most végül megtalálták a megoldást, hogy behozzák a lemaradást: a járvány leple alatt 14 nap alatt lezavarják a létesítési engedélyezési eljárás során kötelező közmeghallgatást. Ez az egyik legfontosabb engedély, mert enélkül egy kapavágást sem lehet tenni.

De kit érint és hogyan is valósul meg ez a közmeghallgatás? A „köz” itt nem az ország lakosságát jelenti, mert a kormány egy korábbi törvénymódosítással már elintézte, hogy az új erőmű hatásterülete az „atomerőművi blokkok tervezett telephelye, valamint a létesítmény tervezője által a kérelmet megalapozó dokumentációban javasolt biztonsági övezet területe, de legalább a nukleáris létesítmény tervezett telephelyének határától számított ötszáz méteres távolságon belüli terület.” – ez mindössze 43 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant érint. Csupán ezen ingatlanok tulajdonosai számítanak ügyfélnek, akik bekapcsolódhatnak a közmeghallgatásba, valamint néhány, ügyféli jogállással rendelkező civil szervezet. Ha valaki ez utóbbira vállalkozna, akkor e két hét alatt, napi 24 órában (éjjel-nappal) percenként 14 oldalt, óránként 842 oldalt kellene elolvasnia megállás nélkül.

Természetesen az LMP is megküldte az Országos Atomenergia Hivatalnak a közmeghallgatással kapcsolatos kérdéseit. De fontos leszögezni, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy ilyen, a nemzet biztonságát és költségvetését évtizedekre meghatározó kérdésben a lakosság véleményére ennyire nem kíváncsi a kormány.

Követeljük, hogy elfogadható formában és reális határidővel, bármely hazai lakos számára elérhetően indítsanak közmeghallgatást!

Keresztes László Lóránt,
az LMP frakcióvezetője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!