Ismét a nagyvállalatok nyertek az uniós megállapodással

Ismét a multinacionális nagyvállalatok nyertek az uniós megállapodással, megint olyan uniós kompromisszum született, aminek a nagytőke örülhet – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

Kanász-Nagy Máté szerint azzal ugyanis, hogy Magyarország kibúvót kap a globális minimumadó alkalmazása alól, a nagytőke mentesül a magasabb társaságiadó megfizetésétől – szögezte le.
Megmarad az adóparadicsomi állapot, a multik a magyar munkavállalóknak sem fizetnek annyit, mint például Németországban, és Magyarországon a környezetvédelmi előírások is lazábbak – sorolta kifogásait a politikus.
Az LMP ezért feladatának tartja, hogy megakadályozza az uniós támogatások visszaáramlását a centrumországokba. A párt emellett alternatívát kíván mutatni a nagyvállalatok „neoliberális kiszolgálásának” politikájával szemben. Olyan alternatívát, amely a kis- és közepes vállalatokat támogatja, valamint a közszférát. Emellett érvényre kívánják juttatni a szennyező fizet elvét is, hiszen a legnagyobb környezetszennyezők a külföldi tulajdonú nagyvállalatok – mondta.
Kanász-Nagy Máté leszögezte azt is: Magyarországnak járnak az uniós támogatások, hiszen azokat nem rászorultsági alapon osztják – fogalmazott -, hanem azért, mert az ország megnyitotta piacát az európai közösség előtt.
A politikus a januári 15 százalékos nyugdíjemelésről szólva kifogásolta, hogy az az idősek emelkedő költségeit sem fedezi majd, ugyanakkor a közszolgálati dolgozók, a tanárok, az egészségügyben és a szociális szektorban foglalkoztatottak számára semmilyen béremelést nem jelentettek be. Az LMP ezért legalább inflációkövető béremelést követel a számukra.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!