Most kell orvosolni az oktatási rendszer hibáit!

Ha megnézzük az elmúlt tanévet, azt látjuk, régen tapasztaltunk az oktatásban akkora rugalmasságot igénylő és annyira előre tervezhetetlen évet, mint amilyenben részünk volt.

Köszönet jár mind a pedagógusoknak, mind a szülőknek, mind pedig a diákoknak a kitartásért és a rugalmasságért. Bízunk benne, hogy a nyár folyamán mindenkinek lesz alkalma a fáradalmak kipihenésére.

Az oktatásirányítás viszont nem pihenhet, hiszen továbbra is hiányoznak azok az intézkedések, amelyek a digitális oktatás, vagy az annak kidolgozatlansága miatt keletkezett károkat érdemlegesen tudnák orvosolni. Most van idő megnézni, mi volt jó és hasznos a kényszerintézkedésekben, mi az, amit meg lehet tartani és őszre beépíteni az oktatás rendjébe; és mi az, amit el kell hagyni ahhoz, hogy az oktatás korszerűvé és színvonalassá válhasson.

A járvány idején se a diákok, se a szülők, se az oktatási dolgozók nem részesültek abban a támogatásban, ami megillette volna őket. A kormány ráadásul a járványhelyzet alatt a segítség helyett inkább ellehetetlenítette az oktatást. A problémákat egyesével, lépésenként, de azonnal el kell kezdeni felszámolni a szakma részvételével. A 21. század kihívásaihoz illeszkedő tantervet kell kialakítani. A pedagóguspálya népszerűsítése sem várhat magára tovább és a béreket is azonnali hatállyal kell megemelni a vetítési alap minimálbérhez kötésével. A pályakezdők fizetését versenyképessé kell tenni. Vissza kell adni az iskolák és a tanárok autonómiáját is. Végül, de nem utolsó sorban lépéseket kell tenni az esélyegyenlőség megteremtése felé a 18 éves tankötelezettség visszaállításával.

Hohn Krisztina,
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!