Kiáll-e a magyar kormány visegrádi szövetségesei mellett?

Példátlan diplomáciai és hírszerzési adok-kapokban marad csendben a magyar kormány, pedig elvben legfontosabb szövetségeseiről van szó. Mint ismert, az Orbán Viktor szövetségesének tartott Andrej Babis kormánya 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, mivel a gyanú szerint az orosz hírszerzés is benne volt egy 2014-es csehországi fegyvergyár felrobbantásában. Hivatalos tájékoztatást kértünk a magyar kormánytól az ügyben.

A cseh kormány nem állt meg itt: kizárta a Roszatomot az atomerőmű-bővítési tenderéből is. A csehek gyorsan le is szögezték, hogy szolidaritást várnak el szövetségeiktől ebben az ügyben. Ezt a szlovák kormány megtette, a lengyel kormány pedig szintén orosz diplomatákat utasított ki az országból. Csak a magyar kormány hallgat. Mivel a magyar kormány évek óta a visegrádi együttműködést tartja az egyik legfontosabb szövetségi rendszerének, ezért joggal várható, hogy valamilyen formában szolidaritásukat fejezik ki a cseh kormánnyal.

Ez viszont nem történt meg, pedig turbulens időszaknak vagyunk szemtanúi a térségben. A diplomáciai, hírszerzési feszültségek mellett közvetlen biztonságpolitikai kihívások is megjelentek az utóbbi hetekben, hiszen Oroszország 80.000 fős katonai csapatot mozgatott az ukrán határ közelébe. Az LMP írásbeli kérdésében arról kért hivatalos tájékoztatást, hogy a magyar kormány kiáll-e szövetségesei mellett, illetve, hogy támogatjuk-e a szövetségeseinket az idegen szolgálati beavatkozások elleni küzdelemben.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Hanák Gábor,
az LMP Országos Elnökségének tagja

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!