LMP: egyszemélyi döntések helyett online közgyűlések kellenek az önkormányzatoknál

Az LMP társelnöke szerint a kormánypárti városvezetők visszaélnek a rendkívüli jogrend adta hatalmukkal akkor, amikor eltérve a választói akarattól, egyszemélyi döntéseket hoznak. Az ellenzéki párt szerint ezért meg kell teremteni a jogszabályi hátterét annak, hogy az önkormányzatok online tarthassák meg képviselőtestületi üléseiket.

Több példát is hozott hétfői online sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke arra, szerinte hogyan hoznak egyszemélyi döntéseket visszaélésszerűen kormánypárti városvezetők. Michl József a Tatai-tó partját nyilvánította kiemelt fejlesztési helyszínné, hogy oda a lakosok akaratával ellentétben luxusszálloda épülhessen, míg Polics József egy komlói városi cég élére nevezte ki a korábbi fideszes városvezető férjét – ismertette.
Kanász-Nagy Máté notórius hatalommal visszaélőnek nevezte a szekszárdi Ács Rezsőt, aki egyedül fogadta el a város költségvetését és változtatta meg az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, míg Nagy Bálint fideszes nagyvállalkozók előtt nyitotta meg a Balaton partját Keszthelyen az által, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánította azt – mondta.
A társelnök szerint ellenzéki városvezetők ugyanakkor bevonják a képviselőtestületet a döntéshozatalba.
Ennek lehetővé tételéről beszélt Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere, aki szerint semmilyen akadálya nem lenne annak, hogy a közgyűlést digitális platformon tartsák meg. Kijelentette: ha egy hétéves gyermek kötelezhető az online oktatásra, akkor ez egy képviselőtől is elvárható.
Bírálta a kormányoldalt, mert miközben az elmúlt egy évben volt idő vadászati kiállítás szervezésére vagy a felsőoktatás nagy részének „kiszervezésére”, nem teremtette meg a törvényi hátterét annak, hogy a települési közgyűlések a választói akaratnak megfelelően hozzák döntéseiket.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!