LMP: évi kétszeri, a teljes közszférára kiterjedő béremelésre van szükség

Az LMP határozati javaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy évente kétszer – januárban és júniusban – az inflációval megegyező béremelés legyen a teljes közszférában. Erről az LMP szóvivője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gál József reagálva a Kormányinfón elhangzottakra azt mondta, a pedagógusok, a rendőrök, a tűzoltók, a bölcsődei dolgozók valószínűleg a rossz sorba álltak, mert Orbán Viktor a választások után elsőként kapott béremelést, mindenkit megelőzve a közszférában.

A politikus kijelentette: pártja támogatja a szakszervezetek azon törekvéseit, hogy egy azonnali, 20 százalékos béremelés legyen a teljes közszférában, vezessék be kezdőfizetésként a minimálbért és a diplomás bérminimumot.

Mint mondta, a kormány a legrosszabb munkáltató az országban, és nemhogy 13. havi bért nem kapnak a közszférában dolgozók, de éves bérük 11 havi bérnek felel meg.

Vajon Gulyás Gergely miniszter azon kijelentése, miszerint akkor jöhet béremelés a közszférában, ha jobb idők jönnek, azt jelenti-e, hogy a közszférában dolgozók lemondhatnak bármilyen béremelésről a következő időszakot nézve – tette fel a kérdést Gál József.

Az ellenzéki politikus Gulyás Gergely „autósüldözésére” reagálva azt mondta, az LMP szerint ma nem autósüldözés van, hanem „a Budapesten élők komfortjának üldözése folyik”.

Véleménye szerint tarthatatlan az az állapot, hogy a belváros 80 százalékán parkoló autók állnak, ezért helyesnek tarják, hogy a főváros emeli a parkolási díjakat.

A dugódíj, a parkolási díjak, és egy ötezer forintos, havi országos bérlet bevezetésével élhetőbbek lehetnek a városok, és várhatóan kevesebben halnának meg a légszennyezettség okozta betegségekben – sorolta az LMP szóvivője.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!