Mi lesz veled Balaton? – klímaváltozás következményei

A kormány úgy gondolja, hogy az éghajlatváltozásra és hatásaira fittyet hányva a Balaton is majd úgy viselkedik, ahogyan azt ő szeretné. De téved, ebben is – jelentette ki Kendernay János, az LMP társelnöke keddi sajtótájékoztatóján

A Balaton Európa legnagyobb sekélyvízű tava, melynek ökológiai sajátosságai semelyik más tóval nem összehasonlíthatók. Ezért is szeretjük: a lágy, selymes vizéért, természetközeli partjaiért és az egyedülálló északi és déli part jellegéért.

A politika rendszerint sajátos szerepet szánt a tónak. A 19. század elején a Balaton puszta létét a kortársak közül is sokan egyenesen feleslegesnek és károsnak ítélték: számtalan terv született a tó lecsapolására, hátha jobb volna pl. búzatermesztésre.

Felfedezése, népszerűsítése és a benne rejlő lehetőségek hasznosítása a reformkor nagyjainak érdeme: a magyar tengerről és környékéről írt  Kazinczy Ferenc, Kisfaludy Károly,  de megfordult itt többek közt Széchenyi, Deák és Wesselényi is.

A reformkor magyar sajtója is ráirányította a közvélemény figyelmét a tóra, de népszerűsítésében nagy szerepük volt azon külföldieknek is, akik a tónak és környékének eladdig kiaknázatlan lehetőségeiről írtak.

Történelmi korok, politikák és kultúrák jöttek-mentek. A polgári éra után sokáig a gyerekek, a családok pihenőhelyévé vált.

Az orbáni politika ismét a kivételezettek helyévé tenné: privatizációval, kegyeltjei milliárdos, vissza nem térítendő támogatásával, miközben a közemberek megint csak kiszorulnak.

De éppen ez a mohó politika a saját zsákutcájukat is jelenti. Csak az a baj, hogy ennek mindannyian megisszuk a levét.

Mert éppen csak azt felejtik el, hogy a Balaton és vízgyűjtője egy élő ökoszisztéma, amelyre hiába hoznak elfuserált, most már szinte csak az egyéni érdekeket szolgáló kormányrendeleteket. Ha figyelmen kívül hagyják a tó természetes folyamatait, egy luxusszállodákkal, jachtkikötőkkel, lebetonozott terekkel körített mesterséges lavórrá válik.

Elvárjuk a kormánytól és kérjük Balatont övező önkormányzatokat, hogy ne engedjenek a rövidtávú érdekek csábításának. Ha felborul a tó ökoszisztémája, mindannyian nagyon rosszul fogunk járni. Felhívjuk a figyelmüket, hallgassanak a kutatók figyelmeztetéseire!

A kormány olyan szűklátókörű, hogy már nem csak a közérdekre nem figyel, de még a saját haverjai érdekét sem képes felismerni. Védeni nem tud, csak lopni.

A Balaton mindenkié, védjük meg, hogy gyerekeink és unokáink is örülhessenek a hullámainak!

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!