Ne épüljön meg a Hotel NER a tatai Öreg-tónál

A NER és a hozzá tartozó körök a Balaton és a Fertő tó után ezúttal a tatai Öreg-tónál akarnak luxus szállodát építeni. Ha ezt nem sikerül megakadályozni, akkor természeti környezetünk és kulturális örökségünk ismét helyrehozhatatlan kárt szenvedhet, mondta Tatán Kendernay János az LMP társelnöke.

Tudjuk a NER-nek semmi sem drága. Megálljt kell parancsolnunk!

  • A tó a várral együtt a város kiemelt értéke, a helyi emberek pihenőhelye. Egy ötcsillagos szálloda felépítésével, és 100 ezres nagyságrendű turistaforgalommal pihenőhelyként biztos nem tud funkcionálni a jövőben.
  • A tervezett építkezés fakivágásokkal jár, és a szálloda mellé tervezett stranddal együtt akadályozná a tó körüljárhatóságát. Ugyan a beruházó jelenleg ezt cáfolja, de pontosan tudjuk, hogy egy ekkora beruházás nem valósítható meg természetkárosítás nélkül.
  • A természetvédelmi szempontból is kiemelt értéket képviselő terület élővilágát is súlyos károsodás érné.
  • A hotelhez vezető út ráadásul Natura 2000-es természetvédelmi területen és a Ramsari Egyezmény által is védett területen épülne meg.
  • A vízi élőhelyek védelmét szolgáló Ramsari Egyezmény tapasztalatai alapján egyértelművé vált, hogy önmagában az élőhelyek védelme nem elegendő, magát az ökológiai rendszert kell megőrizni, az képes az ott előforduló fajok eltartására. Ezt rombolná le az itt megvalósuló giga beruházás.
  • Egy adott zöldterület nem tud ellátni százféle funkciót: ha beépítjük és turistákat szabadítunk a területre, akkor elvesszük a környékbeliek rekreációs céllal használható természetes környezetét, ahol feltöltődhetnek, pihenhetnek.
  • És pontosan tisztában vagyunk a NER logikájával, ahová beteszik a lábukat, onnan kiszorulnak a magyar emberek.

Tata város önkormányzata eddig példa értékűen állt ki az Öreg-tavon pihenő vadludak és vízimadarak védelme érdekében. Már 2018-ban megalkották azt a rendeletet, amelyik megtiltotta pirotechnikai eszközök használatát november és február között. Így tudták a város egyik különleges természeti kincsét megóvni.

Reméljük, most sem engednek a kísértésnek, és nem járulnak hozzá a rombolással és az ökológiai károkozással járó építkezéshez és a létesítmény működtetéséhez. Az új szálloda nem a város és lakosainak érdekét szolgálná. Ezért erre nemet kellene mondaniuk!

Ne legyen Tata a környezet és élővilág pusztításának új szimbóluma.

Nincs az a pénz, amiért megéri ezt a szégyent felvállalni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!