Ne hagyja magára az állam a súlyos-halmozott fogyatékossággal élőket és szüleiket!

Az LMP évek óta küzd a fogyatékossággal élők és szüleik, gondozóik helyzetének javításáért, hogy az érintett családok méltó életkörülmények között élhessenek, amihez az államnak biztosítania kell a számukra támogatott lakhatást.

Magyarországon a fogyatékossággal élő felnőttek és családjaik gyakorlatilag csak jogsértő, emberileg tarthatatlan helyzetek közül választhatnak: vagy mindentől elzárt, esetenként határ menti, több száz fős tömegintézményben helyezhetik el szerettüket, vagy életük végéig saját maguk vállalják a napi 24 órás gondozási munkát, feladva ezáltal munkahelyüket, szociális kapcsolataikat, emberhez méltó életüket.

Az ENSZ 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezményének megfelelően az állami szervek kötelesek megfelelő támogatott lakhatást biztosítani, ahol a felnőtt fogyatékos emberek az önálló életükhöz kapnak segítséget. Ezt a kötelezettségüket azonban a magyar állami szervek a mai napig nem teljesítik, megsértve ezzel akár több ezer érintett család emberi méltóságát, magánélethez való jogát, és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát.

Ezt a jogsértést mondta ki most ítéletében is a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen még 2017-ben. Az ítélet alapján a perben képviselt hat család számára támogatott lakhatási férőhelyeket kell létrehozni, valamint az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nem vagyoni kártérítést kell nekik fizetni.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!