Az LMP 10 százalékos közalkalmazotti béremelést követel

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal emelje meg 10 százalékkal a közalkalmazottak bérét az infláció kompenzálására.

Kanász-Nagy Máté társelnök keddi sajtótájékoztatóján emellett olyan bérfejlesztési programot sürgetett, amely a magánszektorban dolgozókéhoz zárkóztatja fel a közalkalmazottak keresetét.

Az ellenzéki politikus arra mutatott rá, hogy a közalkalmazottak bére jelentősen elmarad a versenyszférában foglalkoztatottakétól; míg egy szociális dolgozó vagy egy kezdő tanár nagyjából 170 ezer forintot visz haza, egy szerszámkészítő 310 ezer forintot, egy elektromoshálózat-szerelő pedig 270 ezret.

Szerinte nem igaz az a kormányzati állítás, hogy a Fidesz kormányzása alatt még nem csökkent a közalkalmazottak fizetése, hiszen csak idén az infláció miatt 4 százalékkal csökkent annak értéke, az élelmiszerár-robbanáshoz viszonyítva pedig mintegy 10 százalékkal.

Az infláció növeli a kormány bevételét, így a kabinetnek bőven meglenne a mozgástere a béremelésre – mondta Kanász-Nagy Máté.

MTI/LMP sajtó