A Fidesz a gyakorlatban is megvalósítja a „szennyező semmit nem fizet” elvét

Friss hírek szerint az ügyészség megszüntette a környezetkárosításért indított eljárást a Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó Viresol Kft.-vel szemben, mely hosszú időn keresztül egyszerűen kiengedte a súlyosan egészségkárosító szennyvizét. Az indoklás szerint a cég azóta megszüntette a környezetkárosító tevékenységét: azaz még az ügyészség se állítja azt, hogy nem károsította a korábban a környezetet, de mivel felhagyott vele, így a társadalmi költségeit se kell megfizetnie.

Ennél egyértelműbb bizonyíték talán nem is kell arra, hogy hiába beszél a kormány arról, hogy a klímaváltozás elleni harc költségeit a szennyező vállalatokkal kell megfizettetni, a gyakorlatban pont az ellenkezőjét csinálja: sokkal inkább adókedvezményekkel tömi ki őket, kiskapuk sorát építi fel, vagy mint ebben az esetben, egyszerűen szemet huny a környezetkárosítás felett.

Ennek a kormánynak ugyanis mindig fontosabb lesz a saját gazdasági holdudvarok és a külföldi nagyvállalatok érdeke, mint a kílmaváltozás megfékezése. A Fidesz-kormány nem a megoldás, hanem pont az a rossz példa, amivel mindenképpen szakítani kell, ha fenntarthatóbbá akarjuk tenni Magyarországot.

Mi olyan országot akarunk, ahol senki nem károsíthatja meg a környezetét a nagyobb profit érdekében mindenféle következmény nélkül: a fenti példa is bizonyítja, hogy erre a kormányváltás az egyetlen lehetőség.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő