A pedagógusok világnapjára

A tanárok nélkülözhetetlenek az oktatási egyenlőtlenségek kiküszöbölésében, az új generációk jövőre való felkészítésében. Ezúton is köszönjük a pedagógusok áldozatos munkáját és a COVID-19 válság alatt tanúsított kitartását!

Október 5-én ünnepeljük a pedagógusok világnapját, mely idén a pedagógusok világjárvány alatti fontos szerepét, munkájuk támogatásának szükségességét hangsúlyozza. Azonban nem elég csak beszélni a megbecsülésről: aktívan tenni is kell érte. Egy évente egyszer hangoztatott köszönet nem elég ahhoz, hogy a közel 200 ezer oktatási dolgozó működésben tudja tartani az oktatás rendszerét. Sajnos a megbecsülés annyira ismeretlen fogalom a kormány számára, hogy nem is tud megfelelően hozzáállni a témához.

A hazai pedagógusok nem, hogy szabadnapban nem részesülnek ezen a napon, de semmilyen más elismerésben sem. A nemzetközi pedagógusnap hazai megítélése rávilágít arra, hogy az év további 364 napján is milyen kevéssé elismertek a jövő generációjáért dolgozók. A kampányszerűen bejelentett pedagógus béremelés mögött sincsenek valódi szándékok, csupán üres ígéretek. Pedig a következő években 22 ezerrel fog csökkenni a pedagógusok száma. Bár egyre több fideszes politikus jelzi, hogy szükség lenne a béremelésre, eddig nem született semmilyen szakmai egyezetetés a szakszervezetekkel annak mértékéről és ütemezéséről. 2015-től 2021 októberéig a kormány átlagosan 17 havi fizetést vett el a pedagógusoktól! Bérük reálértékét ezért csak 65%-os emeléssel lehetne a 2013-as béremelés szintjére hozni.

Követeljük, hogy a kormány végre ismerje be: a pedagógus életpályamodell megbukott, amikor béremelés helyett szakmai pótlékot adtak a dolgozóknak. Mi valódi támogatásban gondolkozunk: ezért is nyújtjuk be határozati javaslatunkat az oktatási dolgozók béremeléséről.

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő – LMP frakció