Az LMP üdvözli a német Szövetségi Munkaügyi Bíróság egy bolgár nyugdíjazott idősgondozó ügyében hozott döntését, mely szerint a vendégmunkás idősgondozók is jogosultak a német minimálbérre. Bár a döntés nem jelenti automatikusan azt, hogy a Németországban dolgozó idősgondozók meg fogják kapni a minimálbért, de a bíróság végre foglalkozott az EU egyik legelhallgatottabb problémájával.

Több tízezer magyar dolgozik ma Nyugat-Európában és így Németországban az idősgondozásban. A munkavégzés feltételei rendkívül rosszak, a bérek változékonyak és kiszámíthatatlanok és a koronavírus járvány alatt sokszor pedig jövedelemkiesést szenvedtek el a munkavállalók. Ugyanakkor a legnagyobb probléma a nyugatra ingázó idősgondozással, hogy ez sokszor vagy informális keretek között vagy ügynökségek által szervezve történik, ami a szabadságolás hiányát és a bérezés kiszámíthatatlanságát jelenti.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy:

1. Vegye fel a kapcsolatot Németország kormányával, hogy hány magyar munkavállalónak keletkezett követelése a bírósági döntés miatt.

2. Járjon közben az EU általa is megszavazott vezetésénél, hogy az informális idősgondozási munkavállalás kérdése mielőbb rendezésre kerüljön.

3. Külön vegye fel a kapcsolatot Ausztria kormányával az informális idősgondozók érdekében és lépjen fel, hogy ne fordulhasson elő, hogy magyar idősgondozók az osztrák minimálbér alatt keresnek.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője