Teremtsük meg a feltételeit annak, hogy minden nap autómentes nap legyen

Legyen minden nap autómentes nap, ehhez pedig meg kell teremteni a szükséges feltételeket. Ilyen például az egységes, ötezer forintba kerülő klímabérlet, és a dugódíj bevezetése is. Vitézy Dávid amennyiben egy napra be tudja vezetni a klímabérletet, akkor tegye ezt meg egész évre, mindez javítana az ország levegő minőségén, segítené a családok mobilitását, csökkentené az ország energiafüggőségét, és spórolni is tudnának vele az emberek.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja úgy gondolja, hogy szemléletváltás szükséges a közterületekhez való viszonyunkban, ki kell végre mondani, hogy az nem az autóké, hanem az embereké. Éppen ezért halaszthatatlan az általános forgalomcsillapítás, mind a belvárosokban, mind a külvárosokban. 15-20 perces, gyalogosokat, bicikliseket és tömegközlekedőket kiszolgáló városok kellenek, éppen ezért a párt álláspontja szerint autómentes időszakokat, és autómentes zónákat kell kijelölni. Budapesten ilyen lehet az autómentes rakpart, az autómentes Lánchíd, és a központi sétálózónák, melyeket minél előbb ki kell alakítani.

Az LMP fontosnak tartja, hogy a közlekedők érzékenyítése megtörténjen a közösségi közlekedés fontosságáról, és annak jobbító hatásairól. Ezen felül a klímabérlet további ösztönző lehet annak érdekében, hogy minél több ember tegye le az autóját, és válassza az olcsó, környezetkímélő tömegközlekedési eszközöket. Az autómentesség megvalósításához támogatni kell a kerékpárosokat is, még több kerékpárossávval, illetve a gyalogosokat is, több felszíni gyalogátkelő létesítésével.

A párt álláspontja szerint a közösségi közlekedést is fejleszteni kell. A klímabérlet bevezetésén felül jó minőségű járműbeszerzéssel, vonalfejlesztésekkel és bővítésekkel, valamint Budapesten a városi- és az elővárosi vasút rendszerbe való integrálásával.

Csak így vehetjük fel a harcot a klímaváltozással, csak így tudjuk csökkenteni az energiafüggőségünket, így tudjuk javítani az emberek életminőségét, csökkenteni a városok légszennyezettségét, és zajszennyezettségét.

Bakos Bernadett országgyűlési képviselő
Gál József szóvivő