Lantos Csaba nem a zöld átállás őrangyala

Az LMP szerint az energiaválságra nem megoldás egy olyan miniszter kinevezése, aki a fosszilis energián alapuló világrendet támogatja, márpedig a felálló energiaügyi tárca élére jelölt Lantos Csaba nem a zöld átállás „őrangyala” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Ungár Péter társelnök.

A politikus szerint is szükség lehet egy önálló energiaügyi tárcára, hiszen az európai politikában jelenleg ez a feladat az egyik legfontosabb, azt ugyanakkor rossz jelnek ítéli, hogy arról kapkodva határoztak – mondta.
Emlékeztetett arra is, hogy Lantos Csaba eddig is a fosszilis energiából profitált, de korábban részt vett az egészségügyi privatizációjában is.
Sérelmezte a kormányzat megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos álláspontját is, a többi közt a miniszterelnök azon állítását, hogy megújuló lenne a legdrágább energiaforrás. Szerinte a kormányfő „húzza a száját, valamilyen érzelmi problémája van a megújulókkal kapcsolatban”.
Eközben a kormány máig nem tudja megmondani, miért van energiaválság – hangsúlyozta, hozzátéve: az LMP szerint azért, mert a fosszilis energián alapuló világrend megszűnésének fájdalmait érezzük.
Gál József, az LMP szóvivője azt mondta: a megoldás a radikális zöld fordulat, Lantos Csaba kinevezése pedig akkor jelent előrelépést, ha azonnal bejelenti a napelemekre kivetett termékdíj, valamint a betáplálási stop eltörlését és áramhálózat-fejlesztést indít, engedélyezi a szélenergia-termelést, valamint belekezd egy épületenergetikai programba végrehajtásába.

MTI / LMP sajtó